Welkom op de site van basisschool de Leeuwerik in Rutten!

Het leven leren

Bij ons is school meer dan alleen goed leren lezen of rekenen. Ieder kind is anders. En heeft zijn eigen talenten. Hier krijgt jouw kind volop de ruimte om zichzelf, anderen en talenten te ontdekken. ‘Het leven leren’, noemen we dat. Op een veilige plek, vertrouwd en continu in verbinding met elkaar. Wij zijn De Leeuwerik. Een dorpsschool met ongeveer 130 kinderen. Onze kinderen zijn verdeeld over zeven groepen. Hierdoor krijgen zij les op een manier die bij hen past. We dagen hun uit. En inspireren hen. Zo komt er het beste in hun naar boven. Wil je meer weten over hoe wij op De Leeuwerik het leven leren?

Dit zijn wij

Het leven leren

Jouw weg in je ontwikkeling

Leven

Bij ons leer je het leven. Vaak gaat dat met vallen en opstaan. Fijn als je dan een gezonde portie zelfvertrouwen hebt. Maar meer dan ook vertrouwen in de ander, de wereld. Hoe ga je om met anderen? En wat is jouw plekje in de wereld? Allemaal vragen waar je bij ons op school mee bezig bent. Daarom ben je elke schooldag bezig met verschillende rituelen en symbolieken. Het vormt voor jou een goede basis voor wat bij jou past. Ook maak je kennis met welke rituelen andere mensen hebben en waarin zij geloven. Daar heb je respect voor.
Op De Leeuwerik geloven wij in jou. Wie je ook bent. Waar je ook vandaan komt. Jij mag er zijn! Het is een prettig gevoel als je weet dat je er niet alleen voor staat. Dat je wordt gezien. Op school en natuurlijk ook thuis. Je ouders en wij, samen zorgen we dat jij je veilig voelt. We zijn jouw anker. Wat is er mooier dan dat je terugkijkt op een fijne schooltijd?

Leren

Natuurlijk gaat dat om de leuke dingen die je hebt meegemaakt. Maar een fijne schooltijd gaat ook over wat je allemaal leert. Dan is taal en rekenen natuurlijk belangrijk. Maar net zo goed hoe je met je handen werkt én hoe je samenwerkt. Zoals moestuinieren bijvoorbeeld. En de creatieve vakken zoals tekenen en muziek. Niet alle dagen kun je op je best zijn. En weet je, dat mag er zijn. Je mag fouten maken, want juist daar leer je van.
Zelf op onderzoek gaan, je verwonderen en dingen ontdekken. Er gaat een wereld voor je open. ‘Lekker leren’ noemen we dat. Hoe tof is het als je kunt zeggen: is de dag alweer om?

Later

Wat gebeurt er veel in de wereld om je heen. Thuis, op school en in je dorp. In Nederland en de rest van de wereld. Iedereen is anders, op zijn eigen manier. Met zijn eigen leefwijze. Jij ook. Hoe mooi is dat? Op social media lees en leer je ook van alles. Wat is nou waar en wat is nou niet waar? Wat moet je geloven? Wij leren je kritisch te zijn. Niet direct een mening hebben, maar eerst goed nadenken. Zo kun jij je verwonderen over de dingen om je heen. Bij ons op school leer je het leven en leer je omgaan met de ander. Soms is dat leuk. Maar soms ook minder leuk. Of vervelend zelfs. Maar dat maakt niets uit. Je leert dat niet altijd alles leuk is. Het hoort er eenmaal bij. Je verwondert je over het leven. En je leert vertrouwen hebben in de ander en jezelf. En aan het eind van je basisschooltijd? Dan ben jij klaar voor jouw volgende stap. Welke dat ook is. Hoe goed voelt het om te zeggen: in Rutten heb ik geleerd om een wereldburger te zijn?

Vertrouwen

Dé basis van waaruit wij werken.

Want heb jij als leerling vertrouwen in jezelf en de ander? Dan durf en kun je meer. Veel meer. Je verlegt je grenzen. Ook maak je fouten, maar daar leer je van. Samen komen we er wel. Bij ons ben je wie je écht wilt zijn. Precies wat voor jou goed voelt. Dat geldt voor jou als leerling, maar ook voor onze leerkrachten. Open communiceren en je kwetsbaar opstellen vinden we fijn. Zo weten we goed van elkaar wat je aan elkaar hebt. Sterker nog: het zet ons in onze kracht. Als ouder merk je dat jij je kind met een gerust hart bij ons achter kunt laten. ‘Samen opvoeden’ is een kwestie van grenzeloos vertrouwen in elkaar.

Verbinden

Onze school als verbindend hart in de Ruttense polder

Kom je bij ons op De Leeuwerik? Dan ontdek je beetje bij beetje wie je bent. Iedereen is anders. Jij ook. En dat is alleen maar mooi. En tegelijkertijd zijn we allemaal één. Kinderen, leerkrachten en ouders. We voelen de verbinding met elkaar. En kijken naar elkaar om. Noem het betrokken. Merk je dat het met iemand op school minder gaat? Dan kijk je of je hem of haar kunt helpen. Als ouder en leerkracht merk je dat we het écht samen doen. We staan voor elkaar klaar. Sterker nog: iedereen is welkom. Hierdoor is onze school een thuis voor ons allemaal. Kom je op De Leeuwerik? Dan stap je het verbindend hart van Rutten binnen.

Verwonderen

Onze nieuwsgierige kijk op de omgeving, de wereld.

Want de wereld is groot. Soms veelomvattend. Iedere dag gebeurt er veel om je heen. Maar hoe fijn is het om ook eens naar jezelf te kijken? Naar wat je allemaal al kunt bijvoorbeeld. Ook dát is verwondering. Je bent nieuwsgierig. Durft verder te kijken. “Oh ja, zo kan het ook. Dat had ik niet verwacht.” Onderzoekend en ontdekkend leren noemen we dat. Dat doe je alleen en samen met je klasgenoten en leerkracht.
Maar op de Leeuwerik verwonderen wij ons ook over de eenvoudige dingen in het leven. Die kleine dingen die soms wel eens hét verschil maken. Zoals gebeurtenissen in de klas of op het plein. Maar ook in de natuur en in het dorp. Het maakt ons nieuwsgierig. We zijn dan misschien wel nuchter in de Noordoostpolder. Maar we nemen niets voor lief. Hoe mooi is dat?

De eerste schooldag!

Vandaag was het zover, de start van een nieuw schooljaar op een school die bekend is maar met een heel nieuwe naam! Wat een prachtig logo he ???? Wat fijn dat er zoveel ouders waren. Op naar een fijn schooljaar!!

Lees meer